Dorota Kręgiel, Katedra Biotechnologii Środowiskowej

  Aplikacja dobierze półmaskę

Od lewej: Katarzyna Majchrzycka, prof. CIOP-PIB, dr Małgorzata Okrasa, CIOP-PIB, dr hab. inż. Justyna Szulc, PŁ, dr hab. inż. Wiktor Zawieska, prof. CIOP-PIB, dyrektor Instytutu, Paweł Wdówik, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rodziny i Polityki Społecznej
Anna Dąbrowska

Multidyscyplinarny zespół naukowców z Katedry Biotechnologii Środowiskowej Politechniki Łódzkiej (KBŚ-PŁ) oraz Zakładu Ochron Osobistych Centralnego Instytutu Ochrony Pracy – Państwowego Instytutu Badawczego (CIOP-PIB) zdobył nagrodę I stopnia w kategorii  prace naukowo-badawcze na Ogólnopolskim Konkursie Poprawy Warunków Pracy.

 



  Naukowo - biznesowy dyskurs o biopreparatach

W czasie panelu dyskusyjnego
Jarosław Domański

Po raz pierwszy w Polsce odbyło się (29 września) ogólnopolskie seminarium naukowe „Biopreparaty mikrobiologiczne w przemyśle, rolnictwie i środowisku” zorganizowane przez Katedrę Biotechnologii Środowiskowej na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ. Było ono przestrzenią do międzysektorowego dyskursu naukowego uwzględniającego aktualne, konkretne potrzeby i oczekiwania rynku biopreparatów różnego przeznaczenia, w zakresie ich opracowywania i komercjalizacji. Ważnym zatem elementem spotkania była wymiana doświadczeń oraz integracja i nawiązanie szerszej współpracy jednostek naukowych ze środowiskiem biznesowym.



  Probiotyki dla pszczół

mgr inż. Aleksandra Leska w pracy laboratoryjnej

W ostatniej dekadzie w Polsce i na świecie obserwuje się zjawisko masowego wymierania pszczoły miodnej. Jako przyczynę najczęściej wymienia się patogeny, pasożyty, zanik i fragmentację naturalnych siedlisk, zmiany klimatyczne oraz zanieczyszczenie środowiska. Efektem jest obniżenie odporności pszczół i zwiększenie ich podatności na infekcje bakteryjne, takie jak zgnilec amerykański (Paenibacillus larvae) czy europejski (Melissococcus plutonius). Na świecie wzrasta więc zainteresowanie ekologicznymi preparatami, opracowanymi na bazie składników naturalnych, które wzmacniałyby odporność pszczół. Należą do nich m.in. preparaty probiotyczne.



  Ziemniak –„drugi chleb” wart ochrony

Uprawa sadzeniaka: w warunkach laboratoryjnych (1) i w warunkach polowych (2)
Mieczysław Grzesik, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Ziemniaki to najbardziej rozpowszechnione warzywa uprawiane na wielkohektarowych obszarach wiejskich, jak i w ogrodach przydomowych. Nic dziwnego, że nazywamy je drugim chlebem. Niestety, ich uprawy są bardzo podatne na choroby, wskutek których średnio traci się nawet 20 procent plonów. Z tym problemem mierzy się zespół naukowców z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.



  Młodzi mikrobiolodzy o swoich badaniach

Logo zaprojektowane przez doktorantów Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności

IV Sesja Młodych Mikrobiologów Środowiska Łódzkiego odbyła się na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ w trybie relacji on-line.

Wydarzenie zorganizowane 23 czerwca 2021 roku zostało objęte patronatem honorowym przez Rektorów Politechniki Łódzkiej, Uniwersytetu Łódzkiego oraz Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz Polskie Towarzystwo Mikrobiologów.



  Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin

.
<a href="http://www.freepik.com">Designed by jcomp / Freepik</a>

Katedra Biotechnologii Środowiskowej na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności prowadzi badania dotyczące biologicznych środków wpływających na hamowanie chorób przechowalniczych owoców i warzyw a także na kondycję rodzimej pszczoły miodnej. Tematyka ta znakomicie wpisuje się w ogłoszenie przez Zgromadzenie Ogólne ONZ roku 2020 Międzynarodowym Rokiem Zdrowia Roślin. ONZ zwróciło tym samym uwagę na palący problem, porównywalny nawet z ociepleniem klimatu

O problemie chorób wywoływanych przez szkodliwe mikroorganizmy i o sposobach ich zwalczania pisze dr hab. inż. Dorota Kręgiel, prof. PŁ.