Dorota Kręgiel, Katedra Biotechnologii Środowiskowej

  Ziemniak –„drugi chleb” wart ochrony

2021-10-19
Uprawa sadzeniaka: w warunkach laboratoryjnych (1) i w warunkach polowych (2)
Mieczysław Grzesik, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Ziemniaki to najbardziej rozpowszechnione warzywa uprawiane na wielkohektarowych obszarach wiejskich, jak i w ogrodach przydomowych. Nic dziwnego, że nazywamy je drugim chlebem. Niestety, ich uprawy są bardzo podatne na choroby, wskutek których średnio traci się nawet 20 procent plonów. Z tym problemem mierzy się zespół naukowców z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.



  Młodzi mikrobiolodzy o swoich badaniach

2021-06-29
Logo zaprojektowane przez doktorantów Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności

IV Sesja Młodych Mikrobiologów Środowiska Łódzkiego odbyła się na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ w trybie relacji on-line.

Wydarzenie zorganizowane 23 czerwca 2021 roku zostało objęte patronatem honorowym przez Rektorów Politechniki Łódzkiej, Uniwersytetu Łódzkiego oraz Uniwersytetu Medycznego w Łodzi oraz Polskie Towarzystwo Mikrobiologów.



  Międzynarodowy Rok Zdrowia Roślin

2020-01-10
.
<a href="http://www.freepik.com">Designed by jcomp / Freepik</a>

Katedra Biotechnologii Środowiskowej na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności prowadzi badania dotyczące biologicznych środków wpływających na hamowanie chorób przechowalniczych owoców i warzyw a także na kondycję rodzimej pszczoły miodnej. Tematyka ta znakomicie wpisuje się w ogłoszenie przez Zgromadzenie Ogólne ONZ roku 2020 Międzynarodowym Rokiem Zdrowia Roślin. ONZ zwróciło tym samym uwagę na palący problem, porównywalny nawet z ociepleniem klimatu

O problemie chorób wywoływanych przez szkodliwe mikroorganizmy i o sposobach ich zwalczania pisze dr hab. inż. Dorota Kręgiel, prof. PŁ.