Agnieszka Nowak, Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii

  Dla dobra konsumentów

od lewej_ prof. Grażyna Budryn, prezes Janusz Olejnik i dr hab. inż. Agnieszka Nowak prof. PŁ
Anna Otlewska

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności rozwija współpracę z przedsiębiorcami, która przyczynia się do transferu i komercjalizacji technologii z uczelni do biznesu.

Nowym partnerem Wydziału została firma Prokonsument sp. z o.o. Umowę o współpracy zawarły: Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii oraz Instytut Technologii i Analizy Żywności.

 



  Biodegradowalna folia chroniąca żywność

Folia biodegradowalna o właściwościach wydłużających trwałość produktu
Andrzej Jaśkiewicz

W dobie rosnącej ilości odpadów plastikowych pochodzących z przemysłu niezmiernie ważna jest odpowiednia gospodarka opakowaniowa. Biodegradowalne opakowania zdobywają coraz większy udział w światowym rynku. Innowacyjnym rozwiązaniem Politechniki Łódzkiej jest folia o właściwościach wydłużających trwałość żywności, a przy tym w pełni biodegradowalna i kompostowalna.