Biodegradowalna folia chroniąca żywność

08-03-2021

W dobie rosnącej ilości odpadów plastikowych pochodzących z przemysłu niezmiernie ważna jest odpowiednia gospodarka opakowaniowa. Biodegradowalne opakowania zdobywają coraz większy udział w światowym rynku. Innowacyjnym rozwiązaniem Politechniki Łódzkiej jest folia o właściwościach wydłużających trwałość żywności, a przy tym w pełni biodegradowalna i kompostowalna.

 

 

Zespół naukowców z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności poszukuje rozwiązań dotyczących ograniczenia ilości sztucznych substancji konserwujących dodawanych do żywności. Prowadzonym jednocześnie pracom nad wydłużeniem trwałości produktów spożywczych towarzyszy idea minimalizacji obciążania środowiska materiałami wykorzystywanymi do ich pakowania.

Pożyteczna skrobia ziemniaczana

Owocem badań prowadzonych przez naukowców Instytutu Technologii i Analizy Żywności oraz Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii jest między innymi biodegradowalna folia opakowaniowa, posiadająca właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Jest to materiał wykonany z biotworzywa odpadowego jakim jest skrobia ziemniaczana, z zastosowaniem ekstraktu roślinnego i dodatków ulepszających właściwości fizyczne. Folia nie zawiera syntetycznych substancji i jest w pełni biodegradowalna. Dzięki właściwościom przeciwdrobnoustrojowym lepiej chroni zapakowane produkty. Zaprojektowana folia spełnia normy obowiązujące dla opakowań.

Autorami pomysłu są prof. Grażyna Budryn, dr hab. inż. Agnieszka Nowak, prof. PŁ i mgr inż. Andrzej Jaśkiewicz. Wynalazek został zgłoszony do objęcia go ochroną patentową.

Dla świadomych konsumentów

Folia biodegradowalna może zastąpić plastik w wielu zastosowaniach. Jest łatwa w produkcji, z wykorzystaniem standardowych urządzeń, jak również dostosowana do typowych technik pakowania produktu, korzystna ekonomicznie oraz przyjazna dla środowiska.

Opracowana przez naukowców z PŁ folia znakomicie chroni przechowywane produkty spożywcze przed szybkim pogorszeniem ich jakości i psuciem mikrobiologicznym. Jednocześnie takie opakowanie idealnie wpisuje się w światowy trend i wymogi ochrony środowiska. Potencjalni nabywcy produktów spożywczych pakowanych w innowacyjną folię to konsumenci świadomi swoich wyborów w zakresie gospodarki odpadami. To także osoby które chcą korzystać z innowacji dotyczących zdrowej żywności i sposobów jej pakowania. Są klientami, którzy chcą kupować świeże produkty spożywcze zapakowane w sposób bezpieczny dla ludzi i środowiska. Projekt skierowany jest w szczególności do producentów pieczywa, świeżych owoców i warzyw, ale także przypraw, przekąsek i innych.

Doceniony pomysł

Rozwiązanie to może w przyszłości stać się ważnym elementem rynku opakowań w kontekście zmian proekologicznych. Za swój pomysł w 2020 roku zespół naukowców otrzymał nominację w prestiżowym konkursie Polskiego Inteligentnego Rozwoju 2020 w kategorii Naukowcy Przyszłości oraz wyróżnienie w konkursie „Mam Pomysł na startup” edycja 2020 organizowanym przez Urząd Miasta Łodzi. Tytuł nagrodzonego projektu to „Biodegradowalne opakowanie przeznaczone do pakowania żywności o właściwościach wydłużających trwałość - Biofoil with Chicory/ Naturefoil”