Nominacje profesorskie - prof. Dorota Kręgiel

25-08-2021

Prezydent RP Andrzej Duda nadał tytuł naukowy profesora nauk inżynieryjno-technicznych dr hab. inż. Dorocie Kręgiel z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.

 

Dorota Kręgiel jest pracownikiem naukowym w Katedrze Biotechnologii Środowiskowej. Ukończyła studia magisterskie na Wydziale Chemii Spożywczej (obecnie BiNoŻ). Stopień doktora nauk technicznych uzyskała w 2000 r., a doktora habilitowanego w dyscyplinie biotechnologia w 2013 r. Jej zainteresowania naukowe są szerokie i dotyczą fizjologii i aktywności metabolicznej drobnoustrojów, związków biologicznie czynnych, mikrobiologii wód pitnych i napojów, biofilmów oraz skutecznych strategii antybiofilmowych. Prof. Dorota Kręgiel jest autorką lub współautorką ponad 400 publikacji, w tym 80 artykułów naukowych w czasopismach z listy Journal Citation Reports (JCR) i kilku rozdziałów w książkach. Była recenzentem ponad 100 publikacji, głównie dla czasopism o zasięgu międzynarodowym. Jest promotorem jednego zakończonego oraz czterech otwartych przewodów doktorskich.

Prof. Kręgiel kierowała grantami finansowanymi przez KBN, MNiSW oraz NCBiR, a także była członkiem międzynarodowych zespołów naukowych w ramach projektów UE. Prace badawcze w projekcie „Perceramics” w ramach 6PR uważa za czas przełomowy w swoim rozwoju naukowym.

Odbyła kilka zagranicznych staży naukowych oraz staż przemysłowy w polskim przedsiębiorstwie branży spożywczej. Wielokrotnie uczestniczyła w pracach komitetów naukowych konferencji krajowych i międzynarodowych. Wygłaszała również zaproszone wykłady na konferencjach międzynarodowych, a także przewodniczyła sesjom.

Prof. Dorota Kręgiel jest zastępcą Przedstawiciela Polski w międzynarodowym stowarzyszeniu jednostek naukowo-dydaktycznych oraz przemysłu ISEKI-Food Association oraz członkiem Komisji Akredytacyjnej EQAS działającej przy tym stowarzyszeniu. Za działalność naukową i wkład w rozwój współpracy badawczej polsko-serbskiej została nagrodzona honorowym członkostwem National Society of Processing and Energy in Agriculture.