Smak pomagania

09-01-2023

Przed nami kolejny 31. finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, w którym PŁ jak zawsze weźmie aktywny udział. W tym artykule wracamy do finału sprzed roku, który był wyjątkowy na Politechnice Łódzkiej. Padł rekord zbiórki, a w tym swoją cegiełkę miał prof. Krzysztof Jóźwik. Rektor wystawił na licytację możliwość wspólnego przygotowania obiadu, za co ofiarodawca zapłacił 6 100 zł.

 

 

Politechniczny sztab WOŚP w 2022 r. zebrał łącznie 311 572,20 zł. Na tę imponującą sumę składają się zbiórki wolontariuszy oraz dochód z licytacji. Spośród wystawionych aukcji, najdroższa okazała się ta o nazwie „Gotowanie z rektorem”, której zwycięzcą został Bartłomiej Zgorzelski, przedsiębiorca i absolwent budownictwa na PŁ.  

Rektor przygotowuje obiad, obok gość wspólnej uczty Bartłomiej Zgorzelski Rektor przygotowuje obiad, obok gość wspólnej uczty Bartłomiej Zgorzelski

foto: Jacek Szabela

Zgodnie z deklaracją rektor przygotował dla ofiarodawcy czterodaniowy obiad, począwszy od przystawki, na deserze skończywszy. W menu znalazły się: carpaccio z łososia, zupa z mango z krewetkami i szalotką, pieczony sandacz na szparagach z pomidorkami podany z puree ziemniaczanym z czarną oliwką oraz zapiekane pod kruszonką śliwki z lodami waniliowymi.

Każde z tych dań prof. Jóźwik (prywatnie pasjonat gotowania) przygotował osobiście, z małą pomocą swojego wyjątkowego gościa. Miejscem spotkania była w pełni wyposażona kuchnia znajdująca się w rektoracie Politechniki Łódzkiej, którego siedzibą jest zabytkowa willa Józefa Riechtera. To dodało jeszcze bardziej wyjątkowy charakter wydarzeniu.