Prof. Piotr Dziugan nowym profesorem tytularnym

22-08-2023

Prezydent RP Andrzej Duda nadał dr. hab. inż. Piotrowi Dziuganowi tytuł profesora nauk techniczno-inżynieryjnych Postanowienie nosi datę 4 sierpnia. Naukowiec z Katedry Biotechnologii Środowiskowej należy do grona najwybitniejszych w Politechnice Łódzkiej w dyscyplinie inżynieria chemiczna, w której otrzymał tytuł profesora.

/

Profesor Piotr Dziugan w czasie jednej z wizyt naukowych w Chinach Profesor Piotr Dziugan w czasie jednej z wizyt naukowych w Chinach

foto: arch. prywatne

Droga zawodowa

Piotr Dziugan jest absolwentem Wydziału Chemii Spożywczej (obecnie BiNoŻ), tytuł magistra inżyniera uzyskał w 1990 roku. Pracę zawodową podjął w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii PŁ w 1992 r. W latach 1999-2002 był słuchaczem Studium Doktoranckiego „Biotechnologia Żywności i Środowiska” przy Wydziale Chemii Spożywczej i Biotechnologii PŁ. Stopień naukowy doktora nauk technicznych uzyskał w 2002r. W 2012 r. ukończył studia podyplomowe organizowane przez Wydział Organizacji i Zarządzania w zakresie „Zarządzanie projektem badawczym i komercjalizacja wyników badań”.  Stopień doktora habilitowanego uzyskał w 2017 w specjalności Biotechnologia za pracę pt. Wykorzystanie buraków cukrowych do wytwarzania biokomponentów paliw płynnych – bio-etanolu i bio-butanolu. Jest promotorem 2 zakończonych prac doktorskich, 2 doktoratów w trakcie realizacji oraz kilkudziesięciu studenckich prac dyplomowych magisterskich i inżynierskich. Od wielu lat kieruje pracami badawczymi finansowanymi z KBN, NCBiR, POIR, ARMIR, WFOŚiGW, RPOWŁ.

Praca naukowa

Najistotniejsze osiągnięcia naukowe prof. Piotra Dziugana dotyczą przetwarzania poprzemysłowej biomasy odpadowej w układzie bio-rafinerii. We współpracy z zakładem Polmos Żyrardów został stworzony i wdrożony cyrkularny, zeroemisyjny system oparty o energetyczne przetwarzanie biomasy i rolnicze zagospodarowanie powstałych popiołów. Ponadto razem z Krajową Spółką Cukrową naukowiec z PŁ opracował pakiet technologii wykorzystujących przetwarzanie produktów ubocznych z produkcji cukru w kierunku wytwarzania biopaliw i produktów green chemicals. Opracowane technologie dotyczące pozyskiwania energii w wyniku spalania biomasy odpadowej, a także wykorzystania ciepła odpadowego w kontekście racjonalnego gospodarowania energią, znalazły praktyczne zastosowanie i przyczyniły się do zmniejszenia kosztów produkcji i emisji CO2.Prowadzą one także do postępu w sposobie myślenia o możliwości zagospodarowania przez zakłady przemysłowe materiałów odpadowych i ciepła odpadowego, powstających w różnych procesach produkcyjnych.

Istotny obszar działalności naukowej prof. Piotra Dziugana obejmuje wykorzystanie bakterii fermentacji mlekowej w wybranych aplikacjach. Są to badania podstawowe realizowane głównie we współpracy międzynarodowej z Beijing Forestry University (Chiny). Zainteresowanie tym obszarem naukowym wywodzi się z wieloletnich badań związanych z technologiami piekarniczymi. Z tego obszaru badawczego zrealizowana została praca doktorska, a opracowana w jej ramach liofilizowana piekarska kultura starterowa została także wdrożona do produkcji przemysłowej.

Prof. Piotr Dziugan poza działalnością naukową interesuje się radiotechniką i historią sztuki.