Nominacja profesorska

10-05-2022

Prezydent RP roku nadał tytuł profesora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia: dr hab. inż. Katarzynie Śliżewskiej z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Prof. Katarzyna Śliżewska

Jest absolwentką Wydziału Chemii Spożywczej i Biotechnologii PŁ (obecnie Biotechnologii i Nauk o Żywności). Pracuje w Instytucie Fermentacji i Mikrobiologii w Zakładzie Mikrobiologii Technicznej.

Profesor Katarzyna Śliżewska Profesor Katarzyna Śliżewska

foto: Jacek Szabela

W 2002 r. uzyskała stopień doktora n. tech. w zakresie technologii chemicznej, a w 2015 r. stopień doktora habilitowanego w dyscyplinie biotechnologia.

Głównym tematem prowadzonych badań są bakterie kwasu mlekowego, probiotyki pochodzenia ludzkiego i zwierzęcego, prebiotyki i synbiotyki. Najważniejsze osiągnięcia naukowe obejmują selekcję szczepów probiotycznych według wytycznych FAO/WHO oraz EFSA, charakterystykę substancji prebiotycznych i preparatów prozdrowotnych (probiotycznych, prebiotycznych i synbiotycznych) oraz ocenę ich skuteczności w badaniach klinicznych na ludziach i zwierzętach. Prowadzi również badania dotyczące detoksykacji substancji szkodliwych. Do jej najważniejszych osiągnięć aplikacyjnych należy wdrożenie preparatu probiotycznego dla ludzi LATOPIC oraz dla zwierząt LAVIPAN.

Dorobek naukowy obejmuje 8 monografii, 22 rozdziały w monografiach, 101 publikacji, 21 patentów, 200 referatów i doniesień konferencyjnych oraz współudział w 16 projektach, a także wiele ekspertyz, opinii i recenzji. Jej prace były cytowane ponad 1500 razy, a wartość indeksu Hirscha wynosi 17.

Odbyła kilka polskich i zagranicznych staży naukowych i przemysłowych. Wielokrotnie uczestniczyła w pracach komitetów organizacyjnych i naukowych konferencji krajowych i międzynarodowych.

Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Mikrobiologów, Sekcji Mikrobiologii i Biotechnologii Żywności w Komitecie Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, a także Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności.

Za osiągnięcia w pracy naukowo-badawczej i organizacyjnej była wielokrotnie nagradzana. Zdobyła 5 złotych i srebrny medal na międzynarodowych wystawach wynalazczych.