Justyna Rosicka-Kaczmarek, Instytut Technologii i Analizy Żywności

  Efekt pracy pszczół zamknięty w kapsułce

Zespół badawczy, od lewej: dr hab. inż. Tomasz P. Olejnik, prof. PŁ, dr inż. Karolina Miśkiewicz, dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek, prof. PŁ oraz dr inż. Gabriela Kowalska
Jacek Szabela

Wzrost zainteresowania żywnością funkcjonalną wymaga zapewnienia trwałości związkom bioaktywnym występującym w naturalnych produktach. Można to uzyskać między innymi przez zamykanie labilnych materiałów w kapsułkach. Wśród trendów rozwojowych współczesnej technologii żywności szczególną uwagę zwracają te, które pozwalają otrzymać produkty o charakterze prozdrowotnym, do których bez wątpienia należy miód. Zespół badawczy z PŁ wytworzył innowacyjne mikrokapsułki miodu. Badania in vitro wykazały ich szerokie działanie prozdrowotne.

Researchers from TUL have enclosed the effect of bees' work in a capsule. They produced innovative honey microcapsules using natural biopolymers. The innovative method used for the first time in the world allowed to limit losses of bioactive compounds in honey, which are the result of destructive action of gastric juice and digestive enzymes. In vitro studies have shown the extensive health-promoting effects of the developed microcapsules.

more on the website „Życie Uczelni” information bulletin of TUL