Jubileusz Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności

09-06-2025

 

Czy można jednocześnie projektować jogurt wspierający zdrowie i mikroorganizmy oczyszczające ścieki? Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności (BiNoŻ) Politechniki Łódzkiej – jak najbardziej. Od 75 lat łączy się tu naukową pasję z realnym wpływem na przemysł, środowisko i zdrowie człowieka. Tegoroczny jubileusz był nie tylko okazją do świętowania, ale i podsumowania niezwykłej historii oraz zaprezentowania ambitnych planów na przyszłość.

 

75 lat innowacji z myślą o przyszłości

Od 1950 roku na Wydziale powstają rozwiązania, które zmieniają polski przemysł spożywczy i biotechnologiczny.

– Jako pierwszy w Polsce wydział kształcący inżynierów dla sektora żywności, zbudowaliśmy fundamenty nowoczesnej biotechnologii. Dziś, 75 lat później, nie tylko kontynuujemy tę tradycję – wyznaczamy nowe kierunki – mówi dziekan Wydziału BiNoŻ, prof. Edyta Gendaszewska-Darmach.

Elegancko ubrana kobieta udziela wywiadu telewizyjnego Wywiad dziekan dr hab. inż. Edyty Gendaszewskiej-Darmach dla lokalnych mediów

foto: red.

Wydział prowadzi badania m.in. nad żywnością funkcjonalną dla alergików, wykorzystaniem mikroorganizmów do oczyszczania ścieków, biodegradowalnymi opakowaniami oraz zielonymi technologiami dla przemysłu. Co istotne – wyniki tych badań nie kończą się na publikacjach naukowych. Trafiają do aptek, zakładów produkcyjnych i laboratoriów w całej Polsce.

Wśród praktycznych osiągnięć warto wymienić choćby probiotyki LATOPIC i LAVIPAN, opracowane właśnie tutaj, oraz technologię przetwarzania biomasy, wykorzystywaną do dziś w Polmosie Żyrardów. Na wydziale działa także jedno z dwóch w kraju akredytowanych laboratoriów oceny cukru.

Na Wydziale BiNoŻ pracuje 104 nauczycieli akademickich, z czego niemal 45% stanowią profesorowie i doktorzy habilitowani. Wydział może poszczycić się już 12 tysiącami absolwentów, 490 wypromowanymi doktorami oraz 77 doktorami habilitowanymi. Obecnie kształci się tu blisko 600 studentów oraz 30 doktorantów.

Uczestnicy uroczystości siedzą w audytorium. Wydziałowa aula zgromadziła wielu gości.

foto: Agnieszka Bohdanowicz dla TVP3 Łódź

Ludzie, którzy tworzyli historię

Podczas obchodów jubileuszu szczególne miejsce poświęcono osobom, które tworzyły historię BiNoŻ. Wspomniano pionierów, takich jak prof. Stanisław Zagrodzki – pierwszy dziekan, prof. Adam Sroczyński, którego praca habilitacyjna została w całości opublikowana przez Departament Rolnictwa USA, czy prof. Edward Galas – uznawany za ojca polskiej biotechnologii. Pamięć oddano także wybitnym naukowcom, jak prof. Jadwiga Jakubowska, pierwsza kobieta z tytułem doktora honoris causa PŁ, czy prof. Zdzisława Libudzisz, pionierka badań nad probiotykami.

Dziekan prof. Edyta Gendaszewska-Darmach, podkreślając, że za każdym ważnym wydarzeniem i sukcesem stoją ludzie, przypomniała sylwetki wybitnych postaci, które współtworzyły historię Wydziału. Wśród nich znaleźli się: prof. Stanisław Zagrodzki, pierwszy dziekan; prof. Adam Sroczyński, którego praca habilitacyjna została w całości opublikowana przez Departament Rolnictwa USA; prof. Jan Dobrzycki, naukowiec władający językiem nauki w siedmiu językach; prof. Jadwiga Jakubowska, pierwsza kobieta uhonorowana doktoratem honoris causa Politechniki Łódzkiej; prof. Edward Galas, pionier biotechnologii w Polsce; prof. Józef Góra, chemik odkrywający tajniki aromatów; prof. Helena Oberman, współtwórczyni polskiej mikrobiologii i biotechnologii; prof. Zdzisława Libudzisz, prekursorka badań nad probiotykami; prof. Stanisław Wysocki, chemik żywności znany z pasji i precyzji oraz prof. Stanisław Bielecki, jeden z architektów polskiej biotechnologii.

Dzwi kobiety i mężczyzna stoją przed wejścim do laboratorium, jedna z kobiet przemawia do mikrofonu Otwarcie laboratorium (od lewej): prof. Edyta Gendaszewska_Darmach, prof. Agnieszka Nowak, prof. Łukasz Albrecht, prorektor ds nauki PŁ

foto: Michał Sójka

Laboratorium z nowoczesnym sprzętem do badań z dziedziny biotechnologii Pracownia Zaawansowanych Technik Omicznych

foto: red.

Nowe laboratorium – krok w przyszłość

Symbolem dalszego rozwoju stało się uroczyste otwarcie Pracowni Zaawansowanych Technik Omicznych – jednego z najnowocześniejszych laboratoriów na uczelniach technicznych w Polsce. Sfinansowana przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego inwestycja, opiewająca na ponad 2 mln zł, pozwoli prowadzić zaawansowane badania m.in. z zakresu genomiki, metabolomiki i fenotypowania mikroorganizmów.

Dzięki nowej infrastrukturze możliwe będzie m.in. projektowanie nowej generacji żywności funkcjonalnej, tworzenie biopreparatów rolniczych, analiza skuteczności naturalnych konserwantów, a także monitoring psucia się żywności na poziomie niespotykanym dotąd w Polsce.

– To ogromny krok ku temu, by nasze badania były jeszcze bardziej precyzyjne i bliższe praktycznym zastosowaniom – zaznacza prof. Agnieszka Nowak, dyrektor Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii.

Mural z motywem biotechnologicznym "Biotechnologiczny" i antysmogowy mural

foto: red.

Mural, który oczyszcza powietrze

Wydział zadbał także o wymiar artystyczny i ekologiczny jubileuszu. Na ścianie łączącej jego budynki odsłonięto antysmogowy mural, wykonany farbami fotokatalitycznymi, które aktywnie neutralizują zanieczyszczenia powietrza. Autorką pomysłu jest doktorantka wydziału, mgr inż. Aleksandra Raczyk.

– Ten mural to nie tylko dzieło sztuki. To symbol tego, jak nauka i sztuka mogą współpracować dla dobra klimatu, zdrowia psychicznego i estetyki miejskiej przestrzeni – mówi prof. Gendaszewska-Darmach.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ udowadnia, że nauka może być użyteczna, inspirująca i piękna – zwłaszcza gdy łączy wiedzę, pasję i odpowiedzialność społeczną. Jubileusz 75-lecia to nie tylko spojrzenie wstecz, ale mocne otwarcie nowego rozdziału w historii polskiej nauki.