Zielony Przystanek BiNoŻ

27-05-2022

Na rynku Manufaktury w czasie Pikniku Naukowego studenci Politechniki Łódzkiej prezentowali swoje wydziały oraz pokazywali, jak fascynujące mogą być nauki techniczne. Ciekawe eksperymenty oraz dobra zabawa to nieodłączny element Festiwalu Nauki, Techniki i Sztuki.

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności reprezentowały połączone siły trzech kół naukowych: SKN BioMass, SKNCh Kollaps oraz SKNB Ferment, które zachęcały rodziny z dziećmi oraz młodzież do lepszego poznania nauk przyrodniczych. Stoisko wydziału Zielony Przystanek cieszyło się dużym zainteresowaniem. Motywem przewodnim były rośliny, nie tylko w formie dekoracji, ale także jako substraty do wielu eksperymentów.

 

Stoisko przygotowane przez studentów z kół naukowych Stoisko przygotowane przez studentów z kół naukowych

Studenci z Fermentu zabrali uczestników pikniku w podróż do mikroświata. Na prostszym mikroskopie obserwowali przygotowane przez siebie preparaty, a na drugim wyposażonym w kamerę oglądali obraz na żywo na monitorze. Dodatkowo, proste reakcje i doświadczenia z wykorzystaniem owoców i warzyw pozwoliły lepiej pokazać ich właściwości.

Przedstawiciele Kollapsu przygotowali najbardziej kolorową zabawę na całym pikniku. Sporządzili np. z warzyw i owoców barwniki, które później zostały wykorzystane do zdobienia własnoręcznie zrobionych figurek z masy solnej. Na stoisku można było przygotować rzemieślnicze, kwiatowe mydła, wyglądające rodem jak z ekologicznego sklepu.

Studenci z BioMassu pokazali, że nawet fusy od kawy mogą dostać drugie życie. Przedstawili w jaki sposób można samodzielnie przygotować ekologiczne doniczki, które świetnie się sprawdzą w przypadku doświadczonych, jak i początkujących botaników.

Zielony Przystanek BiNoŻ to idealny przykład, że nauka to jednocześnie świetna zabawa i każdy znajdzie coś dla siebie. Studenci oraz nauczyciele akademiccy dołożyli wszelkich starań by najmłodsi, ale także nieco starsi i bardziej wymagający odbiorcy mogli dowiedzieć się czegoś ciekawego o otaczającym nas świecie.