Zapach Balladyny w Barcelonie

07-07-2025

Studenci z Koła Naukowego Kollaps z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności wzięli udział w prestiżowym konkursie perfumeryjnym Mouillette d’Argent. Tegoroczna edycja skupiała się wokół aromatu czystka (Cistus). W malowniczych ogrodach Barcelony rozpływały się nie tylko zapachy tej śródziemnomorskiej rośliny, ale także czuło się emocje młodych twórców perfum z całego świata.

 

 

W gronie finalistów znalazł się Szymon Sroka, student kierunku technologia kosmetyków, który zaprezentował swoją autorską kompozycję zapachową „Balladyna” – inspirowaną dramatem Juliusza Słowackiego.

„Ten zapach zaczyna się jak wspomnienie. Wczesna wiosna, cichy dzień w domu moich rodziców. Aromat syropu malinowego w gorącej herbacie, a obok mnie – otwarta książka: Balladyna” – opowiada autor. „Zapach otwiera się słodyczą malin i miodu, przywołując uczucie niewinnej miłości. Następnie pogłębia się w czarną herbatę i dziki czystek – ziemiste i gorzkie, jak rosnąca zazdrość Balladyny. Baza – labdanum i białe piżmo – to ciche echo zbrodni, która przypieczętowała los jej siostry.”

Cztery kobiety i stojący pośrdku mężczyzna pozuja do zdjęcia na tle banera z napisem Mouillette d’Argent Od lewej: Maja Śliwka, Martyna Urbaniak, Szymon Sroka, Lidia Szargut i opiekunka koła dr inż. Iwona Majak

foto: arch. SKN Kollaps

Na targach nasi studenci mieli okazję poznać dostawców materiałów perfumeryjnych, jak również firmy zajmujące się tworzeniem opakowań oraz samych perfumiarzy, odpowiedzialnych za tworzenie kompozycji zapachowych. Wzięli też udział w jednym z wydarzeń towarzyszących tzw. bingo perfumeryjnym, w którym wygrali 150 profesjonalnych próbek zapachowych – nagrodę, która zasili uczelnianą Pracownię Perfumeryjną Koła Kollaps, której opiekunem jest Szymon. Dzięki temu nauka tej sztuki w naszym kole naukowym stanie się jeszcze prostsza i przyjemniejsza.

Podczas wydarzenia towarzyszącego konkursowi, uczestnicy mogli nie tylko powąchać finałowe perfumy, ale również ich... spróbować. Każdej kompozycji towarzyszył drobny deser inspirowany nutami zapachowymi. Balladyna została odwzorowana jako przekąska złożona z soczystej maliny otoczonej galaretką herbacianą, ułożoną na delikatnym malinowym krakersie.

Choć tym razem nasi studenci nie stanęli na podium, sam udział w konkursie oraz wizyta na prestiżowych targach perfumeryjnych były dla nich ogromnym wyróżnieniem. Ten finał to nie koniec – to początek. Wróciliśmy z Barcelony pełni inspiracji, kontaktów i pomysłów.