Profesor Alina Kunicka-Styczyńska

01-06-2020

Prezydent RP Andrzej Duda nadał tytuł naukowy profesora nauk rolniczych dr hab. inż. Alinie Kunickiej-Styczyńskiej z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności

Jest pracownikiem naukowym w Instytucie Technologii Fermentacji i Mikrobiologii. Studia skończyła ma Wydziale Chemii Spożywczej (obecnie BiNoŻ). Na wydziale tym uzyskała stopnie: doktora n.t. w zakresie technologii chemicznej oraz doktora habilitowanego w dziedzinie nauk technicznych w dyscyplinie biotechnologia.  

Prof. Alina Kunicka-Styczyńska Prof. Alina Kunicka-Styczyńska

foto: arch.prywatne

Prof. A. Kunicka - Styczyńska prowadzi prace badawcze w zakresie mikrobiologii technicznej, zastosowania mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych oraz własności przeciwdrobnoustrojowych substancji pochodzenia naturalnego, jako elementów systemu konserwującego produkty spożywcze i kosmetyczne.

Jej dorobek naukowy obejmuje 186 publikacji i 159 komunikatów na konferencjach naukowych. Była recenzentem 169 publikacji, w tym w przeważającej większości (154) dla czasopism o zasięgu międzynarodowym.

Brała udział w 14 projektach naukowych (2 międzynarodowych), uzyskanych w konkursach krajowych i zagranicznych. Uczestniczyła w ocenie 22 projektów zagranicznych.

Jest promotorem 4 zakończonych prac doktorskich oraz w 2 otwartych przewodach doktorskich.

Jest członkiem komitetów redakcyjnych zagranicznych czasopism naukowych o zasięgu międzynarodowym: Journal of Biologically Active Products from Nature (Taylor & Francis), Analytical Chemistry Letters (Taylor & Francis), Fermentation Technology (OMICS Publishing Group), International Journal of Food and Biosystems Engineering (Technological Educational Institute of Thessaly) oraz czasopisma naukowego wydawanego przez PŁ Biotechnology and Food Science.