Nowa pracownia badawcza w Katedrze Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności PŁ otwarta!

15-07-2025

14 lipca 2025 r. na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności odbyło się uroczyste otwarcie nowej Pracowni Badań Właściwości Technologicznych Buraka Cukrowego, Tekstury Żywności oraz Właściwości Mechanicznych Opakowań.

Nowoczesne laboratorium naukowo-dydaktyczne powstało w strukturach Katedry Cukrownictwa i Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności i będzie służyć zarówno pracownikom naukowym, doktorantom, jak i studentom do prowadzenia zaawansowanych badań, które odgrywają kluczową rolę w polskim i europejskim przemyśle spożywczym.

Uroczyste otwarcie nowego laboratorium W czasie uroczystego otwarcia

foto: Krzysztof Kołodziejczyk

Utworzenie pracowni było możliwe dzięki wsparciu finansowemu firmy Südzucker Polska S.A., która od lat pozostaje partnerem uczelni w zakresie badań i rozwoju.

"Dzięki tej inwestycji znacząco wzrasta nasz potencjał badawczy i dydaktyczny. Możemy nie tylko realizować nowoczesne projekty naukowe, ale także jeszcze lepiej przygotowywać studentów do pracy w sektorze przemysłu spożywczego. Studenci zyskali dostęp do nowoczesnych technologii, a naukowcy – do zaawansowanych narzędzi analitycznych. To kolejny krok w kierunku silnego połączenia nauki z przemysłem” – podkreślają przedstawiciele Katedry.

Serdeczne podziękowania kierujemy do Südzucker Polska S.A. – części europejskiej Grupy Südzucker, największego producenta cukru w Europie i właściciela czterech cukrowni na terenie Polski, za zaangażowanie i nieocenione wsparcie w rozwój możliwości badawczych i dydaktycznych Politechniki Łódzkiej.

Nowo otwarta pracownia w połączeniu z już funkcjonującym Akredytowanym Laboratorium Analityki Cukrowniczej stanowi solidne zaplecze naukowe, które otwiera szersze perspektywy dla współpracy z przemysłem.

Zapraszamy do współpracy wszystkich zainteresowanych partnerów branżowych i instytucjonalnych.