BiNoŻ miał swój dzień

25-04-2025

Pierwsza edycja wydarzenia „Dzień Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności” (BINOŻ) Politechniki Łódzkiej odbyła się w czwartek, 24 kwietnia 2025 roku. Gospodarzem tej nowej inicjatywy była Wydziałowa Rada Samorządu Studenckiego, która stworzyła wyjątkową przestrzeń do wymiany doświadczeń i pomysłów.

 

 

W wydarzeniu wzięły udział zarówno renomowane firmy z branży spożywczej i kosmetycznej, jak i pełne energii Studenckie Koła Naukowe Kollaps, FERMENT i BioMass. Był to prawdziwy mix młodości i doświadczenia, gdzie innowacyjne idee spotkały się z praktyczną wiedzą, tworząc inspirującą atmosferę do rozmów i współpracy.

Osoba w podkoszulce z napisem BINOŻ kręci watę cukrową Ale radość!

Jednym z głównych tematów dyskusji były ścieżki kariery oraz możliwości odbywania staży i praktyk zawodowych. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z ofertami takich firm jak Animex, Browin, Colian, Kilargo, Krajowa Grupa Spożywcza, Pamapol, Vimax. Wystawcy przygotowali również konkursy i quizy, które dostarczyły wiele satysfakcji.

Dzięki zaangażowaniu firmy Animex, przez cały dzień czekała na uczestników wyjątkowa atrakcja - przed Wydziałem stanął Berlinkowóz z przepysznymi hot-dogami. Można było także spróbować liofilizowanych warzyw w czekoladzie, waty cukrowej oraz przepysznych lodów. W strefie degustacji znalazło się szereg flagowych produktów, jak i przedpremierowe propozycje firm Pamapol oraz Browin.

Grupa osób stoi i dyskutuje, w tle widać baner firmy Stoiska firm przyciagały wielu studentów
Kilka osób siedzi na leżakch i stoi pod otwartm namiotem z napisem Berlinki Pod namiotem jednej z firm

Wydarzenie było zaskakującą eksplozją atrakcji, prezentacji oraz warsztatów, w tym panelu sensorycznego przygotowanego przez SKN Ferment oraz firmę Vimax. Każdy aktywny uczestnik otrzymał drobny upominek i miał szansę wziąć udział w emocjonującej loterii, która dostarczyła mnóstwo radości i zabawy.

Dwie młode osoby przy stoisku, jedna z nich coś opowiada Na stoisku SKN Ferment

Dzień Wydziału BINOŻ był doskonałą okazją dla studentów do nawiązania kontaktów z przedstawicielami branży, zdobycia praktycznej wiedzy oraz udziału w inspirujących warsztatach i konkursach. 

Opinie uczestników były entuzjastyczne – zarówno studenci, jak i goście z firm chwalili różnorodność programu zaplanowanego na ten dzień oraz wysoką frekwencję i zaangażowanie. Podkreślali świetną organizację oraz atmosferę sprzyjającą wymianie wiedzy i doświadczeń. Studenci byli szczególnie zadowoleni z możliwości poznania ofert staży i praktyk.

Grupa osób wypełnia formularze przy stole zastawionym róznymi produktami w słoikach Atrakcją Dnia BINOŻ były warsztaty i konkursy

Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy tego dnia odwiedzili nasz Wydział, a także tym, którzy włączyli się w organizację tego wydarzenia. I już teraz zapraszamy za rok! Do zobaczenia!